Ljuto za zdravlje



Habanero, vrsta čili paprike "Capsicum chinense", je jedna od najljućih čili papričica na svetu.

Nezreli habanerosi su zeleni. Paprike menjaju boju kako sazrevaju.

Zelene i bele mahune su blaže od narandžastih, a najljuće su crne, odnosno „čokoladne“ i crvena.

Špansko ime habanero znači „iz Havane“, a Kuba je verovatno mesto gde su Španci prvi put susreli ovu sortu.

Biljne genetske studije ukazuju na to da je možda nastao u ravničarskom Peruu i da se trgovinom odatle proširio; arheološka iskopavanja u dolini Meksika otkrila su ostatke habanera uzgojenog od davnina.

Takođe se uzgaja širom Centralne Amerike i na mnogim karipskim ostrvima.

Habanero je popularan u Australiji i Italiji. U Italiji se kombinuje sa maslinovim uljem i prodaje kao "Nettare di Habanero", ili „Habanero Nectar“.

Dugi niz godina nakon razvoja Skovilove skale, mere intenziteta čilija u "Skovilovim" toplotnim jedinicama (SHU), narandžasti habanero se smatrao najljućom paprikom na svetu, u rasponu od 100.000 do 350.000 SHU.

Poređenja radi, zelena paprika meri 0 SHU, dok se poblanos, na 1.000–2.000 SHU, i jalapenos, na 2.500–8.000 SHU, okarakterišu kao blage do blago ljute.

Narandžasti habanero se rangira kao veoma ljut, ali druge sorte habanera mogu biti još ljutije — uključujući čokoladu (na 300.000–500.000 SHU)i crvenu(na 250.000–577.000 SHU).

Druge vrste čilija su još ljutije. Carolina Reaper, na primer, može da registruje do 2,2 miliona SHU.