Ljuto za zdravlje
Habanero, vrsta čili paprike "Capsicum chinense", je
jedna od najljućih čili papričica na svetu.
Nezreli habanerosi su zeleni. Paprike menjaju boju
kako sazrevaju.
Zelene i bele mahune su blaže od narandžastih, a najljuće su crne, odnosno
„čokoladne“ i crvena.
Špansko ime habanero znači „iz Havane“, a Kuba je verovatno mesto gde su Španci prvi put
susreli ovu sortu.
Biljne genetske studije ukazuju na to da je možda nastao u ravničarskom
Peruu i da se trgovinom odatle proširio; arheološka iskopavanja u dolini Meksika otkrila su
ostatke habanera uzgojenog od davnina.
Takođe se uzgaja širom
Centralne Amerike i na mnogim karipskim ostrvima.
Habanero je popularan u Australiji i
Italiji. U Italiji se kombinuje sa maslinovim uljem i prodaje kao "Nettare di Habanero",
ili „Habanero Nectar“.
Dugi niz godina nakon razvoja Skovilove skale, mere intenziteta čilija u "Skovilovim"
toplotnim jedinicama (SHU), narandžasti habanero se smatrao najljućom paprikom na svetu,
u rasponu od 100.000 do 350.000 SHU.
Poređenja radi, zelena paprika meri 0 SHU,
dok se poblanos, na 1.000–2.000 SHU, i jalapenos, na 2.500–8.000 SHU, okarakterišu kao
blage do blago ljute.
Narandžasti habanero se rangira kao veoma ljut, ali druge sorte
habanera mogu biti još ljutije — uključujući čokoladu (na 300.000–500.000 SHU)i
crvenu(na 250.000–577.000 SHU).
Druge vrste čilija su još ljutije. Carolina Reaper, na primer,
može da registruje do 2,2 miliona SHU.